Joseph O'Neill - Netherland

Enkele maanden geleden was ik in New York. Bij een uitstekende buurtboekhandel liet ik me adviseren welke New York boeken niet in mijn bagage mochten ontbreken. Een mooie stapel rijker vloog ik terug, maar in mijn tas zat ook al een New York boek wat me thuis reeds was opgevallen: Netherland van Joseph O’Neill. Een verhaal over een Nederlander in New York, dat leek me wel geschikte reislectuur. Gelukkig was het dat ook, maar het boek bleef me langer bij dan die vliegreis. O’Neill is een stilist, die in staat is leesbaarheid te combineren met innovatief taalgebruik. Met name uit de mond van Chuck Ramkissoon, cricketfanaat uit Trinidad en sleutelpersonage in het boek, kwamen de meest gekke volzinnen in een plechtig immigranten-engels. O’Neill schetst een beeld van New York na 9/11 en met name de rijke immigrantencultuur daarbinnen en gebruikt de nederlander Hans van den Broek eigenlijk als een vehikel daarvoor. Dat geeft niet. Dat vehikel heeft wel bijgedragen aan mijn persoonlijke New York idee, niet het reeële maar wel het fictieve, en dat is minstens zo belangrijk.

18 September 2009

Harper Perennial, 2009
Originally published 2008


Comments

Comment
Your name/nickname
Your website url
Email
content_comment_captcha
This is a required field
 

reading now


Categories